Pohjoismaiden työriitojen sovittelijat kokoontuivat elo-syyskuun vaihteessa

Julkaisuajankohta 8.9.2016 9.21
Uutinen

Sovittelijat kävivät kokouksessa läpi kunkin maan ajankohtaisen työmarkkinatilanteen. Esille nousivat erityisesti tehdyt ja suunnitteilla olevat työmarkkinauudistukset sekä sovittelun rooli palkanmuodostuksessa ja palkkakoordinaatiossa.

Pohjoismaiset sovittelijat kokoontuvat kahden vuoden välein. Kokous pidettiin tällä kertaa Islannissa.

Valtakunnansovittelija Minna Helle kuvaa kokousta erittäin hyödylliseksi ja avartavaksi. Vaikka Pohjoismaiden taloustilanteissa on suuria eroja, ovat työmarkkinamallit kuitenkin erittäin lähellä toisiaan.

Helteen mukaan sovittelijoiden pöydällä on yllättävän samanlaisia asioita. Esimerkiksi palkankorotustason kiinnittäminen kilpailulle alttiiden alojen ratkaisuihin on asia, joka on kaikkien agendalla. Ruotsissa ja Norjassa tämä on jo käytössä. Suomessa mallia aletaan soveltaa ensimmäisen kerran syksyllä 2017 alkavalla liittokierroksella. Islannissa pohditaan samoin uutta mallia seuraavaa neuvottelukierrosta varten ja agendalla on samoja kysymyksiä kuin Suomessa.

Helle piti tapaamista antoisana myös sen takia, että valtakunnansovittelijalla ei ole omassa maassaan kollegoita. Pohjoismaisten kollegoiden kanssa on mahdollista käydä läpi erilaisia pulmatilanteita ja saada tukea ja uusia ideoita omaan työhön.

Minna Helle pohtii kokouksen antia Verkkouutisten blogissa ”Pohjoismainen palkkanormi”.