Suomen etu oltava uuden työmarkkinamallin ytimessä

Julkaisuajankohta 23.11.2016 10.50
Uutinen

Suomessa käydään tällä hetkellä vilkasta keskustelua uudesta työmarkkinamallista, joka on tarkoitus ottaa käyttöön syksyllä 2017 käynnistyvällä liittokierroksella. Valtakunnansovittelija Minna Helle painottaa, että uusi työmarkkinamalli tarvitaan, koska se on kaikkien etu.

Uuden työmarkkinamallin käyttöönotosta on periaatetasolla sovittu viime keväänä kilpailukykysopimuksen yhteydessä. Tarkoituksena on, että ensi syksynä palkkaratkaisut sovitaan kansainväliselle kilpailulle alttiit alat edellä ja ottaen huomioon vaikutukset työllisyyteen, julkiseen talouteen ja tuottavuuteen.

Helle katsoo, että työvoimakustannusten tasoa on järkevää koordinoida. Palkkaneuvottelujen paalutukset kannattaa sopeuttaa tasolle, joka edesauttaa Suomen kilpailukykyä. Vientialojen menestys kun luo pohjaa tulevalle ansioiden nousulle ja on siten pitkällä aikavälillä tärkeää kaikkien palkansaajien ostovoiman kannalta.

Helteen mielestä uudesta työmarkkinamallista ei pidä tehdä valtapoliittista kysymystä, sillä se ei ytimeltään ole sitä. Kyse on kaikkien suomalaisten edusta. Uuden työmarkkinamallin toimivuus edellyttää puolueetonta ja avointa taloudellista taustatietoa neuvottelukierrosta varten. Sitoutuminen malliin syntyy parhaiten, kun sen tavoitteet ymmärretään ja prosessi on riittävän avoin.

Uusi työmarkkinamalli muuttaa toteutuessaan valtakunnansovittelijan toimenkuvaa. Helle kuitenkin muistuttaa, että sovittelijan tehtävä on suojella yleistä palkkalinjaa silloinkin, kun neuvottelut käydään liittokierroksena ilman yhteisesti sovittua mallia. Sovittelijan on otettava työssään huomioon työmarkkinoiden kokonaisuus ja kansantalouden etu ja ehkäistävä siksi palkkakilpailua.

Lisää aiheesta luettavissa Minna Helteen blogista Verkkouutisissa: http://www.verkkouutiset.me/suomen-etu-oltava-uuden-mallin-ytimessa/