Enighet nåddes i arbetstvisten inom flygbranschen – arbetsinställelserna avblåsta

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 20.3.2017 20.34 | Publicerad på svenska 21.3.2017 kl. 10.00
Nyhet

Luftfartsunionen IAU och Arbetsgivarna för servicebranscherna Palta har godkänt riksförlikningsmannens förlikningsförslag. Den långvariga tvisten är slut.

Godkännandet av förlikningsförslaget innebär att de arbetsinställelser som hotat flygtrafiken mot slutet av veckan avblåses. IAU hade meddelat om arbetsinställelser för tiden 22 – 24.3.2017.

Medlingen i arbetstvisten mellan Luftfartsunionen IAU och Arbetsgivarna för servicebranscherna Palta har pågått i flera veckor. Läget i förhandlingarna har en längre tid varit helt låst, men framsteg i dem började äntligen göras i går. Det förlikningsförslag som framlades i dag var resultatet av nästan 30 timmar långa förhandlingar.

  • Jag är nöjd över att enighet kunde nås. Förhandlingspositionerna har varit svåra på grund av stora åsiktsskillnader och tvistens principiella karaktär. Det visade sig vara exceptionellt svårt att finna en lösning. Att situationen löstes upp är säkert en lättnad för både parterna i tvisten och för alla som har lidit av strejkerna, säger Helle.

Ett treårigt avtal ger arbetsro

Kärnfrågan i arbetstvisten har handlat om vilket och av vem ingånget kollektivavtal som ska tillämpas på Airpro Oy:s markservice. Det företagsspecifika kollektivavtalet liksom hittills eller det allmänt bindande avtal som gäller flygtrafikservicen. Också många andra frågor har legat på förhandlingsbordet.

Vid förlikningen i dag nåddes en lösning som till slut kunde godkännas av båda parterna.

  • En kompromisslösning på huvudtvistefrågan hittades till slut genom förhandlingar. På det markservicearbete som utförs vid Helsingfors-Vanda och Uleåborgs flygplatser tillämpas efter övergångsperioden det allmänbindande avtal som gäller flygtrafikservicen. Vid samma tillfälle kom parterna överens om flygplatsspecifika lokala arrangemang. Vid andra flygplatser tillämpas även fortsättningsvis Airpros företagsspecifika avtal, berättar Helle.

  • Det avtal som godkändes är treårigt, och innebär således att situationen i Airpro lugnar ner sig för en lång tid och ger parterna möjlighet att förbättra sina förhandlingsrelationer, fortsätter Helle.

Parter i Airpros kollektivavtal är för närvarande Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL, Löntagarorganisation Pardia, Fackförbundet Pro samt Arbetsgivarna för servicebranscherna Palta. Övriga fackförbund har för sin egen del godkänt den uppnådda lösningen fram till utgången av den pågående avtalsperioden, dvs. den 31 januari 2018.

Det godkända förlikningsförslaget i dess helhet kan läsas här (endast på finska).