Elbranschernas fackförbund varslade om arbetsinställelse som berör teknologiindustrin den 1–8 november 2017

Utgivningsdatum 18.10.2017 7.52 | Publicerad på svenska 18.10.2017 kl. 14.37
Nyhet

Arbetsinställelsen gäller arbete i enlighet med kollektivavtalet för arbetstagare inom elbranschen i Teknologiindustrin rf:s medlemsföretag.

Arbetsinställelsen börjar onsdagen den 1 november 2017 kl. 06.00 och slutar onsdagen den 8 november 2017 kl. 06.00. Elbranschernas fackförbund lämnade i går kväll den 17 november 2017 ett meddelande om den planerade arbetsinställelsen till riksförlikningsmannen och Teknologiindustrin rf. Ett meddelande om arbetsinställelse ska lämnas 14 dygn innan den planerade arbetsinställelsen inleds.

Som orsak till arbetskonflikten uppger förbundet att Teknologiindustrin rf inte har gått med på att inleda förhandlingar om en fortsättning av det kollektivavtal mellan förbundet och Teknologiindustrin rf som gäller arbetstagare inom elbranschen i Teknologiindustrin rf:s medlemsföretag. Kollektivavtalet i fråga gäller till och med den 31 oktober 2017.

Enligt meddelandet från Elbranschernas fackförbund omfattar arbetskonflikten arbeten inom elbranschen inom Teknologiindustrins avtalsområde i följande bolag:

Arctech Helsinki Shipyard Oy

Boliden Harjavalta Oy

Boliden Kokkola Oy

Caverion Suomi Oy

Konecranes Abp

Konecranes Finland Oy

Konecranes Global Oy

KONE Hissit Oy

Meyer Turku Oy

Otis Oy

Outokumpu Chrome Oy

Outokumpu Stainless Oy

Ovako Imatra Oy Ab

Pyhäsalmi Mine Oy

SSAB Europe Oy

Valmet Automotive Ab

Enligt meddelandet omfattar arbetskonflikten samtliga enheter i ovannämnda bolag.

Elbranschernas fackförbund har dessutom meddelat om en arbetsinställelse som gäller bolaget Laivasähkötyö Oy och som är planerad att infalla under samma tidpunkt. Dessutom har förbundet meddelat om ett övertidsförbud som gäller hela Teknologiindustrins avtalsområde och som börjar gälla den 1 november 2017 kl. 06.00. Arbete som behövs för att skydda människoliv och människors hälsa har lämnats utanför arbetskonflikterna.

Riksförlikningsman Minna Helle gör en bedömning av situationen efter att ha diskuterat med parterna.