Förlikningsförslag i arbetstvist som hotar flygtrafiken

Utgivningsdatum 28.2.2017 6.16 | Publicerad på svenska 28.2.2017 kl. 10.43
Nyhet

Riksförlikningsmannen har lämnat ett förlikningsförslag till fackförbundet Pro och Arbetsgivarna för servicebranscherna Palta i en arbetstvist som gäller Airpro Oy. Parterna svarar på förslaget i dag kl. 12.

Ett förlikningsförlag i arbetstvisten, som hotar semesterflygen under det kommande veckoslutet, lämnades tidigt tisdag morgon. Förlikningsförslaget gäller arbetstvisten mellan fackförbundet Pro och Arbetsgivarna för servicebranscherna Palta i fråga om arbetsvillkoren för kabinpersonalen vid Airpro Oy. Arbetsinställelserna i samband med tvisten hotar flygtrafiken 5.3– 6.3.2017 samt 12.3– 13.3.2017.

Parterna Pro och Palta svarar på förlikningsförslaget hos riksförlikningsmannens byrå i dag kl. 12. Information om innehållet i förlikningsförslaget lämnas inte ut till offentligheten före det.

Parterna kan antingen godkänna eller avslå förlikningsmannens förslag. Om förlikningsförslaget godkänns, verkställs de ovan nämnda arbetsinställelserna inte. Om förlikningsförslaget avslås, är det sannolikt att åtminstone veckoslutets arbetskonflikt genomförs.

Riksförlikningsmannen rekommenderar för parterna att de godkänner förlikningsförslaget.

  • Uppnående av enighet innan arbetskonfliktsåtgärderna blir verklighet ligger i båda parternas intresse och är viktigt för hela samhället. En förlängning av tvisten skulle göra det ännu svårare att hitta en lösning, säger riksförlikningsman Minna Helle.

Medlingen i IAU:s arbetstvist fortsätter på onsdag

Flygtrafiken hotas också av en annan arbetstvist som gäller Airpro Oy. Parterna i den tvisten är Luftfartsunionen IAU samt Arbetsgivarna för servicebranscherna Palta. Medlingen i den arbetstvisten fortsätter nästa gång onsdagen den 1 mars 2017. IAU:s meddelanden om arbetsinställelser omfattar säkerhetskontrollen, passagerartjänsterna och Travel service samt hall- och rampfunktionerna som Airpro Oy har hand om. Tidpunkterna för de arbetsinställelser som IAU anmält är följande:

6.3.2017 kl. 03.00 – 09.00

10.3.2017 kl. 15.00 – 19.00

14.3.2017 kl. 03.00 – 09.00

Verkställigheten av de hot om arbetsinställelse som IAU anmält före de ovannämnda hoten har genom arbets- och näringsministeriets beslut flyttats framåt med två veckor för att reservera mer tid för medling. Det första framskjutna hotet om arbetsinställelse kan verkställas tidigast fredagen den 3 mars 2017 kl. 14. Tidpunkten för inledandet av en arbetsinställelse som har framskjutits genom ministeriets beslut ska enligt lagen om medling i arbetstvister delges förlikningsmannen och motparten senast tre dygn före utgången av förbudstiden. IAU har ännu inte lämnat ett sådant meddelande för fredagen den 3 mars 2017.