Mycket svårt läge i arbetstvisten mellan Elbranschernas fackförbund och Teknologiindustrin

Utgivningsdatum 25.10.2017 15.57 | Publicerad på svenska 26.10.2017 kl. 8.23
Nyhet

Riksförlikningsmannen träffade parterna i arbetstvisten i dag. En strejk hotar Teknologiindustrins medlemsföretag den 1 november 2017.

Elbranschernas fackförbund rf och Teknologiindustrin rf möttes i dag under ledning av riksförlikningsman Minna Helle. Vid medlingsmötet kartlades läget i arbetstvisten och möjligheterna att få till stånd en förlikning.

  • Det är fråga om en principiell tvist om avtalsrättigheter, och det är mycket svårt att finna en lösning på den. För närvarande finns det tyvärr inte några förutsättningar för en uppgörelse. Medlingen fortsätter dock måndagen den 30 oktober 2017 kl. 13, säger Helle.

Arbetstvisten handlar om förhandlingsrättigheterna för elbranschens arbetstagare inom teknologiindustrin. Elbranschernas fackförbund kräver att Teknologiindustrin inleder förhandlingar om en fortsättning av det kollektivavtal mellan parterna som gäller elbranschens arbetstagare. Avtalet gäller till och med den 31 oktober 2017. Teknologiindustrin har meddelat att anställningsvillkoren för elbranschens arbetstagare kommer att tas in i sektorns huvudavtal, dvs. det s.k. metallavtalet. Samförstånd i frågan har nåtts med Industrifacket, som är arbetstagarpart i metallavtalet.

Elbranschernas fackförbund har varslat om en arbetsinställelse i medlemsföretagen i Teknologiindustrin rf under tiden 1.11.2017 kl. 6–8.11.2017 kl. 6. Mer information om arbetstvisten finns i en tidigare nyhet.