Arbets- och näringsministeriet har beslutat att skjuta upp hamnstrejkerna med två veckor från den 29 januari

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 25.1.2018 19.44 | Publicerad på svenska 26.1.2018 kl. 12.36
Nyhet

De arbetsinställelser som gäller kranförare och hamntillsyningsmän som är medlemmar i Transportfacket Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry eller Finlands Sjömans-Union FSU rf och arbetar i hamnarna i Åbo, Nådendal, Raumo, Karleby och Uleåborg får genomföras först den 12 februari 2018, om arbetstvisten inte löses före det.

Beslutet om att skjuta upp strejkerna har fattats av arbetsminister Jari Lindström på framställning av förlikningsman Jukka Ahtela. 

- Det är bra att vi får mer tid för medling. Meningsskiljaktigheterna mellan parterna är stora. Svåra och principiella tvistefrågor om både avtalens struktur och innehåll är fortfarande olösta. Arbetsinställelserna skulle avsevärt skada det allmänna intresset: de har direkt inverkan på funktionerna vid hamnar som är viktiga för utrikeshandeln, försvårar märkbart exporten och importen samt orsakar betydande skada för utomstående företag, deras arbetstagare och andra människor, såsom resenärer, som inte på något sätt är part i tvisten, säger Ahtela.

Arbetsinställelserna omfattar kranförare och hamntillsyningsmän som är medlemmar i Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry eller Finlands Sjömans-Union SMU rf och anställda hos Turun Satama Oy, Naantalin Satama Oy, Rauman Satama Oy, Karleby Hamn Ab eller Oulun Satama Oy.

Innehållet i besluten

Arbets- och näringsministeriet har för att reservera tillräckligt lång tid för medling med stöd av 8 § i lagen om arbetstvister förbjudit transportfacket Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry och Finlands Sjömans-Union SMU rf att inleda sina planerade arbetsinställelser den 29 januari kl. 6. Strejkerna, som omfattar kranförare och hamntillsyningsmän som är medlemmar i nämnda fackförbund och anställda hos hamnbolagen Turun Satama Oy, Naantalin Satama Oy, Rauman Satama Oy, Karleby Hamn Ab och Oulun Satama Oy, får enligt besluten inte inledas förrän den 12 februari kl. 6.

Medlingen fortsätter

Medlingen i arbetstvisterna fortsätter under förlikningsmannens ledning. Följande medlingsmöte hålls senare denna vecka.