Varsel om arbetsinställelse den 15–16 juni i den arbetstvist som gäller flygplatsassistenter

Utgivningsdatum 29.5.2018 15.50 | Publicerad på svenska 30.5.2018 kl. 14.20
Nyhet

Varslet om arbetsinställelse hänför sig till arbetstvisten mellan Luftfartsunionen rf och Lassila & Tikanoja Oyj.

Luftfartsunionen rf har meddelat att den ordnar en arbetsinställelse i Fastighetsarbetsgivarna rf:s medlemsföretag Lassila och Tikanoja Oyj från fredagen den 15 juni 2018 kl. 05.00 till lördagen den 16 juni 2018 kl. 05.00. Arbetsinställelsen omfattar marktjänster i anslutning till assistans för personer med nedsatt rörlighet i enlighet med EU-förordningen 1107/2006 samt assistans för ensamresande barn.

I samband med varslet om arbetsinställelse har Luftfartsunionen dessutom meddelat att den om arbetsinställelsen genomförs även vidtar sådana sympatiåtgärder som den anser behövliga inom sina avtalsområden under nämnda tidpunkt, och de arbetsuppgifter som omfattas av dem sköts då av andra arbetstagare eller utomstående arbetskraft.

Luftfartsunionens syfte med arbetsinställelserna är att kräva att det inleds förhandlingar om anställningsvillkoren för flygplatsassistenterna. Lassila & Tikanoja Oyj anser att kollektivavtalet för arbetstagare i fastighetstjänstebranschen mellan Fastighetsarbetsgivarna rf och Servicefacket PAM rf ska tillämpas på flygplatsassistenternas anställningsvillkor. Arbetsgivaren är inte beredd att inleda förhandlingar med Luftfartsunionen.

Tillförordnade riksförlikningsmannen Jukka Ahtela har under de senaste veckorna varit i kontakt med parterna i arbetstvisten. Det var dock fortfarande inte möjligt att finna någon lösning på tvisten.