Nordiska förlikningsmannamötet

Utgivningsdatum 25.9.2018 8.28 | Publicerad på svenska 3.10.2018 kl. 8.03
Nyhet

Representater för de nordiska riksförlikningsmannabyråerna samlades i Köpenhamn

På bilden från vänster: Ole Hasselgaard från Danmark, Kine Elisabeth Steinsvik från Norge, Vuokko Piekkala från Finland, Carina Gunnarsson från Sverige och Bryndis Hlödversdottir från Island.

Mötet mellan representanterna för riksförlikningsmannabyråerna i Island, Norge, Sverige, Danmark och Finland hölls i år i Danmark. Mötet hålls vartannat år i något av de nordiska länderna. Finland stod värd för mötet senast år 2014 när Esa Lonka var riksförlikningsman.

I år var temat i traditionell ordning översikter från de olika länderna, och därtill diskuterades även plattformsekonomi, användning av sociala medier i kommunikationen om medlingen samt andra teman.

I diskussionerna lyftes fram en ”nordisk modell”, dvs. inte den svenska modellen eller något annat lands modell, utan en modell som har likheter även med den finländska modell som varit aktuell här. Även i de övriga nordiska länderna fästs vikt vid betydelsen av samhällsekonomins priskonkurrenskraft i avtalen. Detta trots att de till skillnad från Finland har en egen valuta som ett verktyg för att ”balansera” ekonomin.

Diskussionen om plattformsekonomin inleddes med anföranden av en forskare från Aarhus universitet, en arbetsgivarrepresentant och en arbetstagarrepresentant. I Danmark verkar plattformsekonomin avancera snabbare än här, och där har ämnet behandlats t.ex. ur arbetslagstiftningens och konkurrenslagstiftningens perspektiv.

I diskussionen om användning av sociala medier kom det fram att man i Island, Norge, Sverige och Danmark använder andra kanaler än Twitter. Orsaken till det är medlingens myndighetskaraktär och att man vill kanalisera kommunikationsresurserna t.ex. till att utveckla webbsidorna.

I valet av riksförlikningsmän har arbetsgivar- och arbetstagarorganisationerna inflytande på ett eller annat sätt. Vad gäller opartiskheten kan nämnas att pensionerade förhandlare är förlikningsmän i Danmark.

De isländska, norska, svenska, danska och finska rapporterna, presentationerna och webbplatserna kan du bekanta dig med bl.a. via följande länkar:

Island Cooperation of trade union and employer federations – Ríkissáttasemjari

Norge https://www.riksmekleren.no/dv-cms/resources/arsrapport-2017-1.pdf

Sverige Medlingsinstitutet — Medling, lönebildning och lönestatistik

Danmark http://www.forligsinstitutionen.dk/media/1219791/indberetning%202015%202016%20og%202017.pdf