Arbetsgivarna varslar om lockout inom byggnadsindustrin med början den 10 maj

Utgivningsdatum 25.4.2018 22.13 | Publicerad på svenska 27.4.2018 kl. 13.04
Nyhet

Byggnadsindustrin RT rf och dess branschförbund lämnade i dag varsel om en omfattande lockout. Byggnadsförbundet rf har tidigare varslat om flera arbetskonflikter. Följande är planerad till den 3 maj 2018.

Den lockout som Byggnadsindustrin RT rf och dess branschförbund varslat om ska enligt varslet inledas den 10 maj 2018 kl. 00.00 och pågå tills vidare. Varslet gäller husbyggnadsbranschen, golvbeläggningsbranschen, VVS-sektorn inom husteknikbranschen, vattenisoleringsbranschen, jord- och vattenbyggnadsbranschen samt asfaltbranschen, målningsbranschen samt byggproduktindustrin.

Arbetsgivarparten har justerat begynnelsetidpunkten för lockouten jämfört med vad förbundet tidigare meddelat, eftersom det vid medling i arbetstvister ska varslas om konfliktåtgärder 14 dygn på förhand. Tidigare meddelades den 9 maj 2018 kl. 0.00 som begynnelsetidpunkt.

Lockouten gäller medlemmar i Byggnadsförbundet. Lockout är en påtryckningsåtgärd från arbetsgivarparten. Den innebär att fackförbundsmedlemmar hindras från att arbeta och att utbetalningen av deras löner avbryts.

Byggnadsförbundet rf har tidigare varslat om flera arbetskonflikter, av vilka följande är avsedda att genomföras den 3, 4, 7 och 8 maj 2018 inom byggproduktindustrin. Byggnadsförbundet lämnade i början av denna vecka ett varsel om arbetskonflikter inom bl.a. byggproduktindustrin och byggande av infrastruktur under tiden 17–22 maj 2018.

Det har förts medlingsförhandlingar i tvisten, men de har inte gett något resultat. Tvisten gäller löneuppgörelsen i kollektivavtalen inom byggnadsbranschen.

Enligt riksförlikningsman Minna Helle har Byggnadsindustrin och Byggnadsförbundet i dag varit i kontakt med varandra för att fortsätta förhandlingarna sinsemellan. Någon tidpunkt för ny medlingsförhandling har tills vidare inte avtalats.