Förlikningsförslag i arbetstvisten inom den privata socialservicebranschen, svar från parterna den 5 mars kl. 17

5.3.2018 2.01 | Publicerad på svenska 5.3.2018 kl. 10.00
Nyhet

En första arbetsinställelse kan drabba privata daghem den 7–8 mars.

Riksförlikningsman Minna Helle lämnade ett förlikningsförslag i arbetstvisten inom den privata socialservicebranschen måndagen den 5 mars kl. 1.40. Parterna lämnar sina svar om förlikningsförslaget måndagen den 5 mars kl. 17.

Om alla parter godkänner förlikningsförslaget, inhiberas de varslade strejkerna vid daghem och inom övriga omvårdnadsbranschen. Om en eller flera parter förkastar förlikningsförslaget, genomförs åtminstone den varslade arbetsinställelsen vid privata daghem den 7–8 mars.

Riksförlikningsmannen uppmanar parterna att godkänna förlikningsförslaget. Inga uppgifter om innehållet i förslaget lämnas till offentligheten förrän parterna har lämnat sina svar.

Arbetstagarparter i tvisten är JHL rf, Jyty-Pardia-STHL neuvottelujärjestö ry, Talentia rf och TSN rf (ERTO rf-SuPer rf-Tehy rf), och arbetsgivarpart i tvisten är Hyvinvointialan liitto ry.

Arbetstagarorganisationerna har varslat om flera arbetsinställelser. Den första arbetsinställelse som det varslats om gäller privata daghem och är planerad till den 7–8 mars. De andra arbetsinställelserna är planerade till den 12–16 mars, den 19–21 mars och den 26–28 mars, och de gäller även övriga omvårdnadsbranschen. Dessutom har JHL rf meddelat att förbundet den 7 mars ordnar sympatistrejker som inverkar på spårtrafiken.