Rahoitusalan työriidan sovittelu jumissa – työtaistelun 28.-29.12.2017 toteutumiseen varauduttava

Julkaisuajankohta 20.12.2017 14.22
Uutinen

Valtakunnansovittelija tapasi työriidan osapuolet tänään, mutta sovittelussa ei vieläkään päästy eteenpäin. Ammattiliitot ilmoittivat uudesta työnseisauksesta ajalle 4.1.-5.1.2018.

Rahoitusalalle ilmoitettujen työtaisteluiden toteutumiseen 28.-29.12.2017 on varauduttava, varoittaa valtakunnansovittelija Minna Helle. Rahoitusalan työriitaa soviteltiin taas tänään tuloksetta.

- Ratkaisua työriitaan ei ole toistaiseksi näköpiirissä. Kiistan pääsyy on se, että osapuolilla on hyvin erilaiset näkemykset viikonlopputyön teettämisen ehdoista, Helle sanoo.

Palkansaajia edustavat Ammattiliitto Nousu ry, Ammattiliitto Pro ry, Danske Bankin henkilöstöyhdistys Pro ry sekä Ylemmät toimihenkilöt YTN ry haluavat viikonlopputyön teettämisen olevan mahdollista vain, kun sen tekemisen ehdoista sovitaan paikallisesti. Työnantajia edustavat Finanssiala ry, Palvelualojen työnantajat Palta ry sekä Danske Bank taas katsovat, että päätöksen viikonlopputyön teettämisestä tulee olla työnantajan tehtävissä henkilöstön kanssa käytävien neuvottelujen jälkeen.

Viikonlopputyön lisäksi sovittelussa on ratkaistavana muitakin asioita, kuten palkkaratkaisu ja erilaisia tekstikysymyksiä.

Riita uhkaa pitkittyä

Valtakunnansovittelijan arvion mukaan työriidan asetelmat ovat erittäin jumiutuneet, ja riidan pitkittymisen riski on jo nyt nähtävissä. Valtakunnansovittelijalla ei ole valtuuksia pakottaa osapuolia ratkaisuun, vaan sovittelu perustuu neuvotteluun.

- Kaikki mahdollinen on tällä erää tehty riidan ratkaisemiseksi. Sovittelua kannattaa jatkaa vasta, kun on jotain, mistä on mahdollista päästä eteenpäin, Helle sanoo.

Seuraavaa sovittelutapaamista ei ole nyt sovittu. Helteen mukaan sovittelua jatketaan kuitenkin heti, kun sille on edellytyksiä. Valtakunnansovittelija pitää yhteyttä osapuoliin.

Työnseisaukset uhkaavat

Ammattiliitto Nousu ry, Ammattiliitto Pro ry ja Danske Bankin henkilöstöyhdistys ry ovat ilmoittaneet rahoitusalaa koskevasta työnseisauksesta 28.12. 2017 klo 6 – 29.12.2017 klo 23.59 sekä tänään annetulla ilmoituksella työnseisauksesta 4.1.2018 klo 6 – 5.1.2018 klo 23.59. Rahoitusalan ylempiä toimihenkilöitä edustava YTN ry on mukana jälkimmäisessä työnseisauksessa. Siinä on mukana myös Danske Bankin Esimiehet ja Asiantuntijat ry.