Ilmailualan työriidassa syntyi sopu – työnseisaukset peruuntuvat

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 20.3.2017 20.34
Uutinen

Ilmailualan Unioni IAU ja Palvelualojen työnantajat Palta ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen. Pitkään jatkunut kiista päättyy.

Sovintoehdotuksen hyväksyminen tarkoittaa sitä, että lentoliikennettä jälleen loppuviikosta uhanneet työnseisaukset peruuntuvat. IAU oli ilmoittanut työnseisauksista ajalle 22. – 24.3.2017.

Ilmailualan Unioni IAU:n ja Palvelualojen työnantajat Paltan välistä työriitaa on soviteltu viikkoja. Tilanne on ollut neuvotteluissa pitkään täysin jumissa, mutta neuvottelut alkoivat viimein edetä eilen. Tänään annettu sovintoehdotus syntyi lähes 30 tunnin neuvottelurupeaman jälkeen.

- Olen tyytyväinen, että sopu saatiin aikaiseksi. Asetelmat ovat olleet hankalat suurten näkemyserojen ja kiistan periaatteellisuuden takia. Ratkaisun etsiminen osoittautui poikkeuksellisen vaikeaksi. Tilanteen laukeaminen on varmasti helpotus sekä osapuolille että kaikille, jotka kärsivät lakkojen seurauksista, Helle sanoo.

Kolmen vuoden sopimus tuo työrauhaa

Työriidan ytimessä on ollut kiista siitä, mitä ja kenen sopimaa työehtosopimusta Airpro Oy:n maapalveluissa tulisi noudattaa: yrityskohtaista työehtosopimusta kuten tähän saakka vai lentoliikenteen palveluja koskevaa yleissitovaa sopimusta. Pöydällä on ollut myös lukuisia muita asioita.

Sovittelussa päästiin tänään ratkaisuun, joka oli lopulta molempien osapuolten hyväksyttävissä.

- Pääkiistaan löytyi lopulta kompromissi neuvottelun kautta. Helsinki-Vantaan ja Oulun lentoasemilla tehtävässä maapalvelutyössä noudatetaan siirtymäajan jälkeen lentoliikenteen palveluja koskevaa yleissitovaa sopimusta. Samassa yhteydessä osapuolet sopivat kenttäkohtaisista paikallisista järjestelyistä. Muilla lentoasemilla noudatetaan edelleen Airpron yrityskohtaista sopimusta, Helle kertoo.

- Hyväksytty sopimus on kolmen vuoden mittainen, joten se rauhoittaa tilanteen Airprossa pitkäksi aikaa ja antaa osapuolille mahdollisuuden parantaa neuvottelusuhteitaan, Helle jatkaa.

Airpron työehtosopimuksessa ovat osallisina tällä hetkellä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Palkansaajajärjestö Pardia, Ammattiliitto Pro sekä Palvelualojen työnantajat Palta. Muut ammattiliitot ovat hyväksyneet omalta osaltaan tehdyn ratkaisun nykyisen sopimuskauden loppuun eli 31.1.2018 saakka.

Hyväksytty sovintoehdotus on luettavissa kokonaisuudessaan täältä.