Kunta-alan työriidassa ei sopua

Julkaisuajankohta 30.3.2022 18.03

JHL, Jyty, JUKO, Tehy ja SuPer hylkäsivät tänään, 30. maaliskuuta 2022, valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen. KT hyväksyi sen. 

Sovun syntyminen olisi edellyttänyt kaikkien työriidan osapuolten hyväksyntää. 

- Osapuolten väliset näkemyserot ovat niin suuret, ettei työriitaa pystytty vieläkään ratkaisemaan, valtakunnansovittelija harmittelee. Ehdotuksessa pyrittiin osaltaan edistämään henkilöstön saatavuutta, mahdollistamaan palkkausepäkohtien korjaamista ja tukemaan tuloksellisuutta edistäviä toimia paikallisella järjestelyerällä sekä muilla teksteillä. Esitys ei ratkaise kaikkea, mutta sen toivottiin olevan signaali työnantajille osaavan ja motivoituneen henkilöstön pitämiseksi ja rekrytoimiseksi.

Lopputulos tarkoittaa sitä, että työriita jatkuu ja työnseisausuhkat ovat voimassa, mm.  JHL:n ja Jytyn lakot ovat päättymässä keskiviikkona sekä SuPerin ja Tehyn lakko alkamassa perjantaina 1.4.2022. 

- Sovittelua ei ole nyt heti edellytyksiä jatkaa, sillä mahdollisuudet edetä neuvotteluissa on tällä erää selvitetty. Sovittelua ei kuitenkaan katkaista, koska alalle tarvitaan ennen pitkää työehtosopimusratkaisut ja työrauha, Piekkala sanoo.