Lentoliikenteen työriitaan ei sopua - IAU hylkäsi sovintoehdotuksen

Julkaisuajankohta 15.3.2017 12.20
Uutinen

Sovintoehdotuksen hylkääminen merkitsee sitä, että lentoliikennettä haittaavat työnseisaukset todennäköisesti jatkuvat perjantaina 17.3.2017.

Ilmailualan Unioni on hylännyt valtakunnansovittelija Minna Helteen viime yönä antaman sovintoehdotuksen, jolla yritettiin löytää ratkaisu lentoliikenteen palveluja koskevaan työriitaan. Airpro Oy sekä sitä edustava Palvelualojen työnantajat Palta sen sijaan olisivat hyväksyneet ehdotuksen.

Sovintoehdotuksen hylkääminen tarkoittaa sitä, että työnseisaukset uhkaavat jatkua. Seuraava työnseisaus haittaa lentoliikenteen palveluja perjantaina 17.3.2017 klo 15 – 19. Tämän lakon toteutuminen on nyt todennäköistä. Myös ensi viikolle on tiedossa työnseisauksia ajalle 22. – 24.3.2017, ellei sopua synny sitä ennen.

Sovitteluprosessi jatkuu

Valtakunnansovittelija suositteli osapuolille sovintoehdotuksen hyväksymistä. Hän pitää sovintoehdotuksen kaatumista valitettavana.

  • Neuvottelutilanne osapuolten välillä on ollut pitkään lukossa ja näkemykset erittäin kaukana toisistaan. Näköpiirissä ei tällä hetkellä ole, että tilanteeseen olisi tulossa muutosta nopealla aikataululla, Helle arvioi.

Työriidan ratkaiseminen sovittelun kautta on mahdollista vain, mikäli löydetään molempia osapuolia tyydyttävä ratkaisu. Sovitteluprosessia jatketaan, mutta uusia sovittelutapaamisia osapuolten kanssa ei ole vielä toistaiseksi lyöty lukkoon.

  • Sovittelun jatkamiselle ei juuri nyt ole edellytyksiä. Sovittelupöytään palataan kuitenkin heti, jos tilanne muuttuu. Tavoitteena on edelleen, että riita pystyttäisiin ratkaisemaan mahdollisimman pian, sillä lentoliikenteen lakonuhat aiheuttavat ulkopuolisille vakavaa haittaa ja vahinkoa, Helle toteaa.

Sovintoehdotuksen sisältö

Sovittelun tavoitteena on johtaa riidan osapuolet sovintoon lähinnä heidän omien ehdotustensa perusteella. Sovittelija voi tarvittaessa ehdottaa kohtuullisia ja tarkoituksenmukaisia myönnytyksiä, mutta osapuolet päättävät itse niiden hyväksymisestä.

  • Annetun sovintoehdotuksen tavoitteena oli löytää esillä olleista aineksista pitkään jatkuneeseen kiistaan ratkaisu, joka olisi kohtuullinen molempien osapuolten kannalta. Sen pohjalta ei sopua synny, joten nyt on taas vakavan miettimisen paikka, Helle sanoo.

Airpro Oy:tä koskevan riidan ytimessä on ollut se, mitä ja kenen sopimaa työehtosopimusta Airpro Oy:n maapalveluissa on noudatettava, yrityskohtaista työehtosopimusta kuten tähänkin saakka vai IAU:n vaatimuksen mukaisesti lentoliikenteen palveluja koskevaa sopimusta.

Airpro Oy:ssä noudatetaan tällä hetkellä yrityskohtaista työehtosopimusta, josta on sovittu Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n ja Palkansaajajärjestö Pardian kanssa. Myös Ammattiliitto Pro yhtyi työehtosopimukseen toissa viikolla hyväksytyn valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen pohjalta. Myös IAU on 31.1.2017 saakka ollut sopimuksen osapuoli. Lentoliikenteen palveluja koskevan sopimuksen osapuolia ovat IAU ja Palta.

  • Sovintoehdotuksessa pääkiista olisi ratkaistu osapuolten kesken neuvottelemalla 1.2.2018 mennessä. Mikäli neuvotteluissa ei olisi saavutettu ratkaisua, olisi osa Airpro Oy:n maapalveluista joka tapauksessa siirtynyt 1.2.2018 lukien lentoliikenteen palveluja koskevan sopimuksen piiriin.

Sovintoehdotus on luettavissa kokonaisuudessaan täältä.

IAU ilmoittanut lukuisista työnseisauksista

IAU:n työnseisausilmoitukset koskevat Airpro Oy:tä. IAU:n ilmoittamien tulevien työnseisausten ajankohdat ovat seuraavat:

  • perjantaina 17.3.2017 klo 15.00 – 19.00 turvatarkastus, matkustajapalvelut ja Travel Service, aula- ja ramp-toiminnot
  • keskiviikko 22.3.2017 klo 14.00 – 18.00 kaikki toiminnot
  • torstai 23.3.2017 klo 14.00 – 18.00 kaikki toiminnot
  • perjantai 24.3.2017 klo 14.00 – 18.00 kaikki toiminnot

IAU ei ole toistaiseksi ilmoittanut tukilakoista.