Varsel om arbetsinställelse inom den privata undervisningssektorn och vid yrkesutbildningscenter för vuxna den 5–9 mars

Utgivningsdatum 19.2.2018 9.19 | Publicerad på svenska 20.2.2018 kl. 11.24
Nyhet

I söndags den 18 februari lämnade Undervisningssektorns Fackorganisation rf, Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL rf samt Offentliga och privata sektorns funktionärsförbund Jyty ry ett varsel om en arbetsinställelse. Medling i arbetstvisten kommer att inledas denna vecka.

Arbetsinställelsen inleds måndagen den 5 mars kl. 00.01 och pågår till fredagen den 9 mars kl. 23.59, om ingen uppgörelse nås före det. Som orsak till arbetsinställelsen uppges de avbrutna kollektivavtalsförhandlingarna inom branschen. Arbetsgivarpart i arbetstvisten är Bildningsarbetsgivarna rf. Utförligare uppgifter om vilka läroanstalter och verksamhetsställen som omfattas av den planerade arbetsinställelsen finns i slutet av denna nyhet.

Medling i arbetstvisten inleds redan denna vecka under ledning av förlikningsman Jukka Ahtela.

Även fyra andra arbetstvister under medling

Fem arbetstvister är nu under medling vid riksförlikningsmannens byrå. De andra arbetstvisterna gäller fastighetsservicebranschen, den privata socialservicebranschen, universiteten och finansbranschen. Medlingen i arbetstvisten inom finansbranschen fortsätter i början av nästa vecka, medan medlingen i de andra arbetstvisterna fortsätter denna vecka. Medlingen i de arbetstvister som gäller fastighetsservicebranschen, den privata socialservicebranschen och finansbranschen sköts av riksförlikningsman Minna Helle. Medlingen i den arbetstvist som gäller universiteten sköts av förlikningsman Janne Metsämäki.

För närvarande pågår dessutom en arbetstvist mellan Luftfartsunionen rf och Lassila & Tikanoja Oyj om anställningsvillkoren för flygplatsassistenter. Luftfartsunionen rf har lämnat varsel om arbetsinställelser under tidpunkterna 2 mars kl. 15–17, 5 mars kl. 14–17, 7 mars kl. 14–17 och 15–17 mars kl. 15–17. Riksförlikningsman Minna Helle har inte hittills sett att det skulle finnas några förutsättningar för att medla i tvisten.

Verksamhetsställen som omfattas av arbetsinställelsen

Arbetsinställelsen omfattar följande läroanstalter inom den privata undervisningssektorn:

- Ammattiopisto Spesia Oy, verksamhetsställena i Träskända och Åbo

- Axxell Utbildning Ab, samtliga verksamhetsställen

- Hyria koulutus Oy, samtliga verksamhetsställen

- Orton Invalidisäätiö, Keskuspuiston ammattiopisto, samtliga verksamhetsställen

- Suomen Diakoniaopisto – SDO Oy, verksamhetsställena i Helsingfors och Lahtis

Arbetsinställelsen omfattar följande vuxenutbildningscenter:

- Axxell Utbildning Ab

- Hyria koulutus Oy, samtliga verksamhetsställen

- AMI-Säätiö, AMIEDU

- Tampereen aikuiskoulutussäätiö, Tampereen aikuiskoulutuskeskus

- TTS Työtehoseura ry

- Turun aikuiskoulutussäätiö, Turun aikuiskoulutuskeskus