Antalet arbetskonflikter ökade år 2015
Enligt Statistikcentralen förekom det 163 arbetskonflikter i Finland under 2015. Antalet förlorade arbetsdagar uppgick till 109 000. År 2015 var ett intensivt år även för riksförlikningsmannens byrå.
Antalet arbetskonflikter steg 2015 jämfört med året innan. År 2014 statistikfördes 128 arbetskonflikter.
Andelen lagliga arbetskonflikter under 2015 var enligt Statistikcentralen större än vanligt, över 50 %. Att andelen lagliga arbetskonflikter var större än vanligt kan främst förklaras med den politiska demonstration mot regeringens åtgärder som ordnades i höstas och åtgärderna i samband med postbranschens kollektivavtalsförhandlingar.
I ungefär en tredjedel av arbetskonflikterna var orsaken branschens kollektivavtal, dvs. ett kollektivavtal som höll på att löpa ut eller som hade löpt ut. Även denna siffra var större än året innan. Under 2014 var kollektivavtalet orsaken i mindre än en tiondel av arbetskonflikterna.
Statistikcentralens siffror beskriver även väl hur fjolåret såg ut vid riksförlikningsmannens byrå. Vid riksförlikningsmannens byrå löstes under 2015 åtta arbetstvister. De gällde isbrytarna och kombiisbrytarna, flygtrafiken, posten och skogsmaskinsbranschen. I fråga om nästan alla de arbetstvister som det medlades i ifjol förekom stödaktioner eller hot om stödaktioner, och enligt Statistikcentralen låg stödaktioner bakom en fjärdedel av alla arbetskonflikter under 2015.
Långt ifrån alla arbetskonflikter har samband med kollektivavtalsförhandlingar som håller på att stranda. En stor del av arbetskonflikterna är lokala utmarscher som oftast beror på minskning av arbetskraften eller hot om minskning av arbetskraften, frågor som gäller arbetsledningen eller lönekonflikter. Enligt Statistikcentralen ligger minskning av arbetskraften eller hot om minskning av arbetskraften bakom 15 procent av arbetskonflikterna.
Arbetskonflikter som sker medan arbets- och tjänstekollektivavtalen är i kraft hör inte till tillämpningsområdet för medling i arbetstvister, utan sådana arbetskonflikter hör till arbetsdomstolens behörighet. Enligt Statistikcentralen var 60 procent av strejkerna under 2015 olagliga.
Riksförlikningsmannen Minna Helle begrundar antalet strejker i sin blogg på webbplatsen Verkkouutiset.