Turism- och restaurangförbundet MaRa varslade om lockout inom skidcenter- och programservicebranscherna

Utgivningsdatum 22.11.2017 14.33 | Publicerad på svenska 22.11.2017 kl. 16.30
Nyhet

Arbetsgivarorganisationen MaRa har varslat om lockout vid skidcenter och företag inom programservicebranschen under tiden 8.12.2017–19.12.2017. Bakgrunden till arbetstvisten är meningsskiljaktigheter om löneuppgörelsen.

Turism- och Restaurangförbundet rf (MaRa) har lämnat ett meddelande till riksförlikningsmannen om en lockout som riktar sig mot medlemmar i Servicefacket PAM rf och omfattar medlemsföretag i MaRa som är verksamma inom skidcenterbranschen och programtjänstbranschen. Lockouten ska enligt meddelandet pågå under tiden 8.12.2017–19.12.2017. Utförligare uppgifter om datumen och klockslagen för lockouten finns i slutet av denna nyhet.

En lockout är en konfliktåtgärd som genomförs av en arbetsgivarpart. Den avbryter arbetet och löneutbetalningen för medlemmarna i ett fackförbund. Kollektivavtalen för skidcenterbranschen och programservicebranschen mellan MaRa och Servicefacket PAM löpte ut den 31 oktober 2017.

Enligt MaRas meddelande om lockout är orsaken till lockouten att det råder så stora meningsskiljaktigheter om löneuppgörelsen att det inte är möjligt att nå en uppgörelse mellan parterna. Enligt MaRas meddelande har PAM under förhandlingarna upprepade gånger meddelat att PAM inte går med på den löneuppgörelse som MaRa erbjudit enligt den allmänna linje som uppkommit i och med uppgörelsen inom teknologiindustrin.

Riksförlikningsman Minna Helle tar kontakt med parterna i tvisten och fattar därefter beslut om inledande av medling.

Utförligare uppgifter om lockouten finns i bilagorna (endast på finska):